Nyomtatási nézet

Mi a jelzáloglevél?

A jelzáloglevél Magyarországon kizárólag jelzálog-hitelintézet által a Jelzálogtörvény alapján kibocsátott átruházható értékpapír.

A magyar tőkepiacon az intézményi befektetők 1998 óta, a lakosság 2001 óta találkozhatnak ezzel a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírral, amely leginkább a kötvényekhez hasonlítható. A jelzáloglevelek az Európai Unió egyes országaiban már több, mint 100 éves múltra tekintenek vissza.

A jelzáloglevél a kötvényektől abban különbözik, hogy mögötte fedezetként kiváló minőségű, többszörös ingatlanfedezettel ellátott jelzálghitelek, illetve államilag garantált állampapír befektetések állnak. Ezek meglétét neves könyvvizsgáló cég, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. esetében a világ négy legnagyobb könyvvizsgáló cége közül a PriceWaterhouseCoopers napi szinten ellenőrzi és igazolja. A fedezet a(z) (intézményi és kis) befektetők számára biztosíték, amely arra szolgál, hogy a jelzálogbank csődje esetén a jelzáloglevelek tulajdonosainak (tőke és kamat) követeléseit a bank egyéb hitelezőit megelőzően elégíthessék ki. Vagyis a hitelezők között első ranghelyen állnak a jelzáloglevél tulajdonosok.

Mivel hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, a jelzáloglevél a kötvényhez, vagy az állampapírhoz hasonló. Megjelenési formája: dematerializált értékpapír, nem kerül kinyomtatásra, értékpapír számlán tartják nyilván. A lakosságnak felajánlott sorozatok alapcímlete 10.000,- Ft, kamatszelvény tartozik hozzá.

Kérdése van?

Hívjon minket

Hívjon minket!

06 1 3344 344

Bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások

A Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által készített lakossági tájékoztató kiadvány