Nyomtatási nézet

Magyar Dal Napja 2009

Második alkalommal, az FHB támogatásával rendezték meg a Magyar Dal Napját, amelyen országszerte mintegy harmincötezren ünnepelték szeptember 13-án, vasárnap a magyar dalokat.

Eger a magyar dal fővárosa
A Magyar Dal Napja, 2010. szeptember 12.

A városban a Csík Zenekar lesz a Magyar Dal Napja program házigazdája szeptember 12-én

Eger viselheti 2010-ben a magyar dal fővárosa címet, amelyet először ítéltek oda az idén szeptemberben már a harmadik alkalommal megrendezendő Magyar Dal Napjához kapcsolódva. Egerben a Csík Zenekar lesz a magyar dal napja program házigazdája szeptember 12-én. A fő koncerthelyszín a Dobó tér lesz, de a város más pontjain is egész nap szólnak majd a magyar dalok. A nagyszabású rendezvényen nem csupán országosan ismert muzsikusok, de helyi zenekarok is színpadra lépnek, ugyanakkor az ország többi városában is lesznek koncertek, a teljes szeptember 12-i műsort a későbbiekben hozzák nyilvánosságra.

A Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. munkatársai a pályázókkal közösen alakítják ki a végleges programot, és az egri szervezőkkel együttműködve hozzák létre az igazi zenei csemegéket is ígérő műsort Egerben, a magyar dal fővárosában. Mint azt a közleményben felidézik, még januárban tették közzé a pályázati felhívást, melyben a szeptember 12-i programhoz kapcsolódóan egy olyan vidéki várost kerestek, amely vállalta, hogy a magyar dal napját különleges, izgalmas, egyedülálló programokkal ünnepli. A pályázóknak a helyszínek biztosítását, az esemény pénzügyi hátterét és politikamentes megszervezését is vállalniuk kellett.

A beérkezett pályázatokat Gerendai Károly, Gyimesi László, Huzella Péter, Palya Bea, Szabó László, Zorán és Zsoldos Béla értékelte a pályamunkák alapján. A pályázati kiírás szerint a magyar dal fővárosa cím az évszámmal kiegészítve örökre a városé marad, ismételt elnyeréséért, és ezzel a kiemelt program rendezési jogáért azonban újra pályázni kell.

A magyar dal napját tavaly másodszor rendezték meg; az első alkalom a 2008-as Sziget fesztivál „mínusz egyedik” napján volt. A tavalyi esemény már országos szintű volt, 22 helyszínen mintegy 35 ezren követték a koncerteket, kétharmaduk a fővárosban. A szervezők szándéka szerint a magyar dal napját ezentúl minden év szeptemberének második vasárnapján tartják meg. A rendezvény kitalálója Presser Gábor, a rendezvény támogatója és pénzügyi partnere az FHB.

(Forrás: mti; www.hirado.hu)

Magyar Dal Napja 2010 >>

  

Az FHB, a Magyar Dal Bankja bemutatta:
A Magyar Dal Napja, 2009. szeptember 13.

Második alkalommal, az FHB támogatásával rendezték meg a Magyar Dal Napját, amelyen országszerte mintegy harmincötezren ünnepelték szeptember 13-án, vasárnap a magyar dalokat.

A legalább százórányi műsorban fellépett a magyar rock-, pop-, dzsessz-, nép-, komoly és alternatív zene számos ismert vagy szélesebb körű ismertségre érdemes előadója. Többek között: Sebestyén Márta, a Pa-Dö-Dö, a Heaven Street Seven, Charlie, a Pál Utcai Fiúk, a Balaton, a Besh o droM, a Sebő együttes, a 30Y, a Kaláka, a Bëlga, Berki Tamás, Winand Gábor, a Modern Art Orchestra, Peter Ogi, Péterfy Bori és a Love Band, a Kispál és a Borz, Pannonia Allstars Ska Orchestra, Karácsony János, Kozma Orsi, Palya Bea, Váczi Eszter, Jamie Winchester, a Quimby, a Jazzékiel, az Ági és a Fiúk, Török Ádám és a Mini, a Kiscsillag, valamint a Zeneakadémia tanárai és hallgatói.
(Az összes helyszín abc szerinti rendben megtekinthető itt.)

 

- Az egyes programok megszervezésében nagyon sok ember működött közre. Minden helyszíntől azt kértük, hogy ne csak országosan ismert művészek, hanem helyi előadók, zenekarok is lépjenek fel – mondta Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Budapesten 12, országszerte további tucatnyi helyszínen zajlottak a magyar dal napi rendezvénysorozat programjai. A szervezők tervei szerint a jövőben minden évben szeptember második vasárnapján jelentkezik a koncertsorozat.

- A magyar dalnak a 60-as évektől nagyon fontos volt a szerepe: üzenetek voltak. Amit nem mertünk kimondani, azt sokszor a dalokból mertük meghallani. Meg kell próbálnunk megünnepelni azt, ami közös érték, beleértve a százéves, a nyolcvanéves, a húszéves és az ötnapos dalokat is. Legyen a magyar dal napja ennek az ünnepe, hadd ünnepeljék meg az emberek - ha szeretik - a magyar dalt, és hadd ünnepeljék meg a muzsikusok, hogy együtt tudnak játszani – fogalmazott az ötletgazda, Presser Gábor.

Országszerte plakátok és Budapesten már a rendezvények előtti szombaton utcazenészek hívták fel a figyelmet a város forgalmas pontjain a vasárnapi rendezvényekre.

A szervezők értékelése szerint a fővárosi helyszínek közül a legnépszerűbbnek a Gödör Klub és Zöld Pardon bizonyult. A Gödörnél, ahol az alternatív zene 42 előadója 14 órán át játszott, a hatalmas érdeklődés miatt háromszor is le kellett zárni a bejáratot. A Zöld Pardonban a Szerzők rockszínpadánál vasárnap délutántól egészen az éjszakai zárásig óriási volt az érdeklődés.

A Művészetek Palotája melletti téren felállított Jazz Dóm sátorban az odalátogatott 1000-1500 embernek csak egy kis része fért el, ráadásul kevés volt a mozgás: aki egyszer bejutott, a program végéig már nem jött ki, de a parkban és a múzeumlépcsőn is sokan hallgatták a zenét a gyönyörű időben.
A budai Feneketlen tónál lezajlott gyermekdalos programra mintegy 2000-en voltak kíváncsiak, néhány méterrel odébb az esti utcabálon pedig legalább 5000 ember szórakozott. Szintén egész nap telt házzal zajlottak az óbudai rendezvények a Zichy Kastélyban és a Fő téren. Nagyon sokan, mintegy 1500-an voltak a Klubrádió parkolójában felállított színpad környékén és a Hungexpón is népszerű volt a pop-rock színpad műsora.

"A leglátogatottabb vidéki helyszín Győr volt, ahol a magyar népdalokat 5000-6000 ember hallgatta vasárnap a színpadnál. Kevesebben voltak Kecskeméten a világzenei színpadnál, Miskolcon a Szerzők rockszínpadánál, a várpalotai Thury-várnál és a komáromi erődnél. A színházi dal programok viszont Zalaegerszegen és Békéscsabán is nagy sikerrel mentek" - mondta erről Szabó Edit.

Cseh Tamás emléke előtti tisztelgésül felkérték a szervezőket, hogy minden helyszínen hangozzon el az előadóművész egy dala. Az eseményről a Magyar Televízió folyamatosan tudósított, a Duna TV egy teljes hetet szentelt a magyar daloknak és számos rádió is csatlakozott a felhíváshoz.

A rendezvényre idén egy külön szám is született: A Nap dala. A dal felvételén több mint harminc előadó működött közre: Balanyi Szilárd, Bársony Bálint, Bencsik Tamara, Benkő László, Bolyki Balázs, Borlai Gergő, Bródy János, Czutor Zoltán, Csont István, Dandó Zoltán, Dopeman, Dred és Doris, Egry Levente, Éliás Jr., Farkas Zsófi, Ferenczi György, Gátos Bálint, Gátos Iván, Hamza Zoltán, Jamie Winchester, Kardos Norbert, Kardos-Horváth János, Kefir, Kicsi Dope, Kisvári Ferenc, Koós Réka, Krisz Rudi, Lányi Lala, Lecsó (PUF), Major Eszter, Mező Misi, Mits Gergő, Nádorfi Krisztina, Oláh Szabolcs, Papp Szabolcs, Pély Barna, Róbert Balázs, Som Krisztián, Sub Bass Monster, Szabó Ágnes, Szabó András, Szabó Viktor, Szekeres Adrien, Szikora Róbert, Szűcs Norbert, Temesi Berci, Tóth Gabi, Tóth Vera.

Kérdése van?

Hívjon minket

Hívjon minket!

06 1 3344 344

Bankszámlák és kapcsolódó szolgáltatások

A Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által készített lakossági tájékoztató kiadvány